Els canvis que s’esdeven a principis del segle XX amb les primeres avantguardes artístiques promouen els noms d’algunes coreògrafes de dansa que irrompen amb força en la història de les arts escèniques i que ajuden a canviar la imatge de la dona al llarg de tot el segle. La ruptura que protagonitzen respecte dels rígids patrons socials, la cotilla que oprimeix i els marcats passos del ballet clàssic contrasten amb la llibertat dels moviments com a nou paradigma de la dansa contemporània.

En aquest XI Cicle de dansa ens endinsarem en les propostes de tres coreògrafes: Bronislava Nijinska (Minsk 1891 – Los Angeles 1972) una pionera del ballet neoclàssic i precursora de la modern dance; Pina Bausch (Solingen 1940 – Wuppertal 2009) una gran innovadora i avantguardista que proposa la dansa-teatre que incorpora uns clars referents en l’espectacle i Trisha Brown (Aberdeen 1936 – San Antonio 2017) una de les fundadores del Judson Dance Theater i de la Postmodern Dance que va proposar un desafiament de la gravetat i una nova concepció de la improvisació dancística.

Dates:

20-04-2022. Bronislava Nijinska i Les noces. A càrrec de Mariana Giustina

Mariana Giustina és titulada en Grau Superior de Pedagogia de la dansa per l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. És Registered Teacher de la R.A.D i membre del C.I.D. Ha estat jurat de dansa en diferents concursos nacionals i internacionals. Fins a l’any 2000 ha estat ballarina i coreògrafa amb la seva companyia Atalanta Fugiens. Actualment és professora al Conservatori professional de Dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona de la Diputació de Barcelona.

27-04-2022. Pina Bausch i el Tanz-Teather. A càrrec de Glòria Sardà

Glòria Sardà Crous es va formar en dansa clàssica al Conservatorio Superior de Danza de Madrid. És titulada en Dansa per la Folkwang Universität der Künste Essen i Grau Superior de Pedagogia de la dansa per l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. És professora de dansa clàssica, creativa, dansa contemporània, Tècnica Alexander i Peack Pilates a l’Escola Municipal de Dansa de Castelldefels. També és directora de l’Escola Municipal de Música i Dansa a El Papiol.

04-05-2022. Trisha Brown i la dansa experimental. A càrrec de Mireia Farré

Mireia Farré Garriga es va llicenciar en Comunicació Audiovisual per la Universitat Ramon Llull. Té estudis de dansa clàssica per la Royal Academy of Dance de Londres i s’ha format en dansa contemporània i Modern Jazz a diferents escoles de Catalunya i Toulouse. Cursa els estudis del Grau Superior en Pedagogia de la dansa a l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. Des del 2009 dirigeix i és professora de l’acadèmia de dansa “En face” de Caldes de Malavella.

Comissariat per la Dra. Magda Polo, professora del departament d’Història de l’Art, es dividirà en tres sessions segons les propostes de diferents coreògrafes.

Inauguració: 20 d’abril de 2022

Lloc i accés: Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, Gran Via de les Corts Catalanes, 585, 08007 Barcelona

Dates: Tres sessions els dies 20 i 27 d’abril i el 4 de maig

Entrades: Entrada lliure i gratuïta amb aforament limitat

Horari: De 19 a 20:30 h