El sensellarisme afecta més dones de les que imaginem. Segons els darrers càlculs, a Barcelona n’hi hauria un centenar dormint al carrer. Però estar en situació sense llar també és sinònim d’altres escenaris més enllà de no tenir residència o estar-se al carrer.

La fotoperiodista Claudia Frontino ens mostra les múltiples cares del sensellarisme femení, fenomen que va molt més enllà de l’estereotip: el concepte també inclou aquelles persones que viuen en infrahabitatges, en situació d’ocupació per necessitat, albergs, centres penitenciaris o cases d’acollida i institucions mèdiques i altres situacions precàries o de violència en parella. Treballadores internes (servei domèstic de neteja), dones acabades de sortir de presó o obligades a okupar com a única via d’accés a un sostre: exemples d’un problema estructural d’un model immobiliari especulatiu.


Dones sense llar. Històries de supervivència dona visibilitat als testimonis d’aquestes dones. La crònica fotogràfica és fruit de la recerca portada a terme com a guanyadora del premi Montserrat Roig de l’Ajuntament de Barcelona, en l’àmbit del benestar social a Barcelona. En aquesta crònica, la Carmen i la Jimena, l’Ana Maria, la Nora, l’Anna Maria, la Sofia, la Beatriz i la Daybelin, la Julia i la Juana expliquen com és viure sense un habitatge digne a Barcelona.

L’objectiu de la periodista era fer visible allò invisible, moltes vegades, més que invisible, invisibilitzat. Mostrar les situacions de dones com les treballadores internes que a ulls de la immensa majoria de la població no és una persona sense llar perquè no dorm en un banc sobre cartons, però que realment no tenen una llar perquè viuen i treballen en el mateix espai. I perdre la feina significa també perdre el sostre, com es va veure amb crueltat durant la pandèmia.

Entre el 3 de novembre fins a l’1 de desembre, la mostra exposa deu fotografies a gran format de les protagonistes, dones fortes, valentes i resilients que donen el seu testimoni per contribuir a la desestigmatització dels seus casos i dels de tantes altres dones.


La visita guiada amb la fotògrafa és el dimarts 22 de novembre a les 18:30 h. I posteriorment a les 19 h farem una taula rodona al voltant del tractament del sensellarisme des dels mitjans de comunicació. Amb la periodista del diari Ara, Natàlia Vila i un representant de la Taula del Tercer Sector.

Per completar la mostra, projectarem Històries de vida (24/11 – 19:00 h), una compilació dels tretze episodis del projecte #Visibles de Teo Vázquez i una taula rodona posterior amb l’autor, alguns protagonistes dels murals i representants de la “Fundació Arrels” i l’associació “Lola no estás sola”.