El MVUB va ser el primer museu virtual d’una universitat a l’Estat, creat per difondre el patrimoni material de la institució.

Ara s’inaugura el nou Museu Virtual de la UB-MVUB , que incorpora un nou programari que millora l’anterior. A les disset col·leccions que tenia fins ara, se n’hi han afegit quatre de noves, en una nova interfície més moderna que millora la usabilitat. També s’hi incorporen noves funcionalitats: exposicions virtuals per temàtiques i accés a la visita virtual de l’Edifici Històric en català, castellà i anglès.

El Museu Virtual de la Universitat de Barcelona (MVUB) va ser el primer museu virtual d’una universitat creat a Espanya, i va néixer amb l’objectiu de donar a conèixer el ric patrimoni material de la UB. Adreçat especialment als estudiants, es va crear amb la voluntat de transcendir la comunitat universitària i donar a conèixer el patrimoni també al públic en general.

Una de les seves singularitats és l’heterogeneïtat de les col·leccions, que són, de fet, un reflex de la diversitat d’àrees acadèmiques de la Universitat, així com de la diversitat de gènesis, processos de treball i ubicacions que les caracteritzen. El fons patrimonial de la Universitat de Barcelona està format per peces de rellevància extraordinària: creacions artístiques del segle XVI al XXI; un conjunt arquitectònic d’Antoni Gaudí; instruments científics de fa més d’un segle; el Museu de la Farmàcia Catalana, amb estris i medicines antigues; col·leccions singulars de plantes, roques i minerals, i elements zoològics; etc. Igualment, custodia importants col·leccions de manuscrits, incunables, gravats antics i documents cartogràfics; fons personals com els de l’etnòleg Jordi Sabater Pi, el músic Oriol Martorell, el cineasta Miquel Porter o el dissenyador Josep Artigas, i el fons del Pavelló de la República, un dels més importants del món sobre la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, el franquisme i la Transició.

Amb seccions noves, com ara exposicions i visites virtuals, el Museu Virtual de la UB és la plataforma de difusió més important de les col·leccions patrimonials de la Universitat de Barcelona. La UB té previst continuar desplegant el projecte al llarg del proper any per tal que el nou web esdevingui una veritable plataforma dedicada al patrimoni cultural.