L’estiu dona ja els seus últims espetecs: a primera hora del matí quan sona el despertador encara és fosc, el cel s’entela amb núvols matiners que no et deixen veure el sol i el banyador ja fa molts dies que no surt del calaix.

Però no pateixis que al Centre Cívic Fort Pienc el setembre és un dels mesos que més ens agrada perquè tot i que al principi fa mandra tornar a la rutina després de les vacances, és el mes dels retrobaments i de les bones intencions. Començar alguna cosa sempre comporta una emoció interior que ens proporciona força i ens fa feliços!

Així que us proposem cinc tallers culturals que no has fet mai però que et permetran superar la melancolia postvacacional i allargar l’estiu: aquest període en què més opcions tens per trobar el teu moment.

 
Història del cinema: el cinema independent

El cinema independent existeix des del mateix moment en què existeix una indústria. Així, si hi ha un Hollywood de grans productores, hi haurà sempre un cinema alternatiu. Però a què ens referim? Contraposició i crítica a la producció cinematogràfica de Hollywood,rodatge ràpid, de baix pressupost i fora dels estudis en escenaris naturals, temàtica de crítica, etc.

Aquesta tardor teniu l’oportunitat d’aprendre la història del cinema independent des dels seus orígens fins a l’actualitat.

Jim Jamursch hauria estat el primer a apuntar-se a aquest curs.

 
Com distribuir la teva pel·lícula de cinema indi

Què tenen en comú les següents pel·lícules? The Blair Witch Project (1999), Frances Ha (2012) i Tangerine (2015). Doncs que van ser rodades amb càmeres digitals de baix pressupost (les dues primeres) o fins i tot amb un mòbil (la tercera).

I és que avui en dia la producció de pel·lícules independents i autofinançades és ben freqüent. Si ets un apassionat del cinema, una persona creadora de continguts culturals emergents o senzillament un emprenedor cul inquiet i curiós aquest és el teu curs.  Analitzarem els circuits dels festivals i els diversos camins i vies d’exhibició per tal de conèixer i crear eines per l’auto distribució i fer un disseny de les diverses metodologies de distribució.

Contes d’amor, de mort i bogeria de la Literatura Universal

Vas per la vida protegint el teu cor amb una cuirassa a prova de bales però després omples mocadors amb llàgrimes i mocs? En les teves passejades per parcs, jardins i boscos ets culpable de la desforestació de les flors de l’entorn perquè no pares d’arrencar-ne per preguntar als seus pètals el teu destí amorós? O senzillament ets un amant de la literatura i saps que és el lloc idoni per trobar totes les respostes a les grans qüestions emocionals de la vida?

Llegir per pensar l’amor, la mort i la bogeria des de les diferents perspectives que ens ofereixen autors com Julio Cortázar, Leonora Carrignton, William Faulkner, Charlotte Perkins Gilman, Gabriel García Márquez, Jack London, Carson McCullers, Edgar A. Poe, Dorothy Parker o Horacio Quiroga, ens convida a endinsar-nos en els grans relats universals i deixar-nos sentir en la pròpia pell aquesta amalgama de sensacions torbades. Sempre fa falta un rampell de bogeria per desafiar el destí.

Passejades per re-descobrir la ciutat: Conflictes del tombant de segle

A Barcelona hi ha centenars de propostes i activitats per fer i està plena de racons i indrets històrics i emblemàtics, desconeguts o ocults, imprevistos i ben trobats.

Podeu descobrir vampires al Raval, una selva tropical a Collserola, masies a Sant Martí, edificis lletjos a l’Eixample o viatjar en el temps a la Barcelona de diferents èpoques.

Us proposem descobrir la Barcelona del tombant de segle, la ciutat revoltada, la ciutat en ebullició, la ciutat industrial i la seva gent. Passejarem pels carrers de Ciutat Vella per conèixer de primera mà els conflictes que es van produir entre patronal i sindicalisme, les lluites de les dones per aconseguir la igualtat, la vida nocturna i els canvis que va suposar l’arribada de grans fortunes d’ultramar. Entrarem de ple a la Barcelona de les revoltes.

Art i pensament: la il·lustració i el romanticisme

Busques un mapa per tenir una guia en aquest món caòtic? El camí està en el fet d’activar la teva capacitat de raonar tan pròpia dels humans com el fet de respirar. La filosofia i la història de l’art i el pensament ens ajudaran a activar aquesta capacitat.

Molts pensadors, tertulians i polítics han pronunciat la frase “Tots som fills de la il·lustració”. El segle XVIII és el període en què es produí la Revolució Francesa i és la fita històrica que canviarà la percepció del poder, la sobirania i la política per sempre, situant-se com a escenari central d’una època sense la qual els drets humans, la “llibertat, igualtat i fraternitat”, la democràcia, les ciències naturals, l’alliberament dels esclaus, la fi del règim absolutista i l’emancipació de la dona serien literalment impensables.

Entendre un període tan important com aquest és fonamental per entendre el món en què vivim avui.