El cinema com la literatura i la fotografia, o fins i tot la música, tenen la capacitat de recrear espais imaginaris com reals. Les ciutats com a espais quotidians amb el seu caràcter humà, urbà i antropològic han estat una font d’inspiració cinematogràfica des de l’inici del cinema, fins al punt que les hem conegudes a través de la gran pantalla i ens ha creat un imaginari col·lectiu d’aquestes ciutats.

Barcelona, com altres capitals internacionals que tenen un llarg historial de representacions cinematogràfiques, ha estat mostrada i també transformada segons la ficció representada a la gran pantalla. Hi ha moltes “Barcelones” en el cinema segons la temàtica o el gènere: criminal, decadent, ostentosa, burgesa, agitada, turística, gamberra, obrera… o també com és el cas de novena edició de cicle Pantalla Barcelona crítica i social.


La cartellera d’aquesta tardor és diversa, múltiple, eclèctica i potser complexa. Intenta documentar la ciutat, però també recrear-la, acompanyar-la, manipular-la. Està centrada en Barcelona i la seva àrea metropolitana, però entén que també es pot reflectir en altres latituds, i està formada per persones de múltiples orígens.

A Fort Pienc les projeccions de Pantalla Barcelona ens mostraran aquesta alteritat que la societat manté als marges com allò que no pot ser assimilat. Projectarem un reportatge amb les històries de les persones sense sostre, Waiting Barcelona (27/10 – 19 h) (la història d’una persona migrada sense papers pels carrers de Barcelona, no disposar dels documents correctes per poder ser un ciutadà més implica la presència de dificultats i, fins i tot, la bogeria) i Los Miserables (22/12 -19 h) (la lluita per la supervivència als suburbis de Paris).

Aquesta mirada anirà més enllà, amb debats que complementaran les filmacions: Lola López, antropòloga del Centre d’Estudis Africans, ens parlarà sobre racisme per comprendre la perspectiva intercultural i l’origen sobre els nostres prejudicis i estereotips sobre la ciutat i la diversitat cultural.