L’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona com a «punt de referència social i ciutadana que forma part d’un patrimoni col·lectiu». Així ha introduït el rector de la UB, Joan Guàrdia, la presentació dels actes commemoratius del 150è aniversari de la inauguració del primer curs acadèmic en aquesta seu universitària, i la finalització de les obres de restauració d’un dels seus espais més emblemàtics, la torre del Rellotge.

Tot seguit, el vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals, Agustí Alcoberro, ha repassat algunes de les dates principals de la història de la UB vinculades a l’Edifici Històric: des que el 1714 les autoritats borbòniques van decidir tancar els estudis generals de Barcelona i traslladar-los a Cervera, fins que va retornar a la capital catalana ja avançat el segle XIX. Alcoberro també ha explicat que l’edifici actual es va començar a construir el 1863 i que la primera inauguració de curs que hi va tenir lloc va ser el 1872, data de la qual ara la UB commemora el 150è aniversari amb activitats al llarg de tot l’any acadèmic. Així mateix, el vicerector ha remarcat que enguany la Universitat de Barcelona celebra també el 150è aniversari de la matriculació de la primera dona en un ensenyament universitari a l’Estat: Elena Maseras, a Medicina de la UB.


Una inauguració de curs especial

«La història de la UB és part de la seva identitat», ha assenyalat Alcoberro, que ha fet valer la tasca de la Universitat per la conservació i difusió del seu patrimoni. A continuació, ha esmentat alguns dels actes que tindran lloc per commemorar aquest aniversari, i ha revelat que la inauguració de curs, el 3 d’octubre, inclourà referències a la història de la seu universitària i a les primeres dones que van cursar estudis a la UB. Serà l’esportista i exalumna de la UB Laia Palau, que just finalitza ara la seva carrera professional, l’encarregada d’impartir la lliçó inaugural.

Al llarg d’aquest curs acadèmic hi haurà concerts i conferències, així com una exposició fotogràfica sobre el 150è aniversari. Aquesta mostra es nodrirà tant del fons de la Universitat com d’imatges que han aportat els ciutadans que han respost a la crida per recollir testimonis gràfics de la seu universitària. S’iniciarà, així mateix, la publicació d’un catàleg de les pintures de la Universitat, que començarà amb un volum dedicat als fons del Prado que es conserven a la UB. Totes les activitats del 150è aniversari es poden consultar en aquest web.


Una de les actuacions destacades en el marc d’aquesta commemoració és la restauració de la torre del Rellotge de l’Edifici Històric, que s’inclourà en les visites guiades a la seu universitària. Amb els seus 35 metres d’alçària, la torre és una peça icònica del paisatge urbà de Barcelona. La gerenta de la UB, Glòria Matalí, ha destacat que aquesta restauració ha estat un projecte important per a la Universitat i que el seu cost, de 210.000 euros, s’ha finançat, d’una banda, amb recursos propis de la Universitat i, de l’altra, amb el patrocini de les lones publicitàries que van cobrir la torre durant les obres de consolidació. Ha afegit que la rehabilitació «s’emmarca en les actuacions de millora continuada de l’Edifici Històric».