L’exposició «La història de l’electromagnetisme» mostra una selecció d’aparells que permeten fer un recorregut representatiu per la història de l’electromagnetisme. A la mostra es poden veure algunes reproduccions dels aparells emprats en les primeres experiències sobre electricitat estàtica (segles XVII i XVIII), els primers dispositius amb corrent elèctric, instruments de mesura desenvolupats al segle XIX, generadors d’ones electromagnètiques, i tubs de raigs catòdics i raigs X. Abasten un lapse temporal de gairebé dos segles (XVIII-XIX). A les cartel·les individuals que acompanyen cada objecte, hi trobareu un codi QR i un número d’identificació, a més del seu nom. El codi QR us durà a la fitxa de l’aparell, que es pot trobar al Museu Virtual de la UB i que inclou informació detallada de la seva catalogació.

Tots els aparells que s’hi exhibeixen pertanyen a la Col·lecció Instruments Científics de la Facultat de Física, una de les col·leccions patrimonials més rellevants i millor documentades de la UB. Formen part d’aquesta col·lecció més de cinc-cents instruments científics, acumulats durant més de cent vuitanta anys de vida acadèmica i de recerca. Alguns aparells tenien finalitat didàctica; d’altres estaven més orientats a la investigació. Abasten camps de la física diversos: astronomia, òptica, electricitat, magnetisme, calorimetria, mecànica, hidrodinàmica, acústica, etc., i són un testimoni de l’evolució de la física durant els segles XVIII, XIX i XX.


Amb aquesta exposició, s’inaugura, al mateix temps, un nou espai museístic destinat a donar a conèixer el fons d’aquesta important col·lecció patrimonial a través d’exposicions monogràfiques, que es programaran periòdicament. Aquesta iniciativa és una fita molt rellevant perquè contribueix a promoure i enfortir el coneixement del patrimoni científic i cultural de la Universitat de Barcelona.

Lloc i accés: Facultat de Física, vestíbul de la primera planta (entrada pel carrer de Pau Gargallo).

Dates: Tot el curs 2022-2023


Entrades: Entrada lliure

Horari: De dilluns a divendres, de 09:00 a 21:00