XXXIV Cicle de Música a la Universitat: Schola Cantorum Universitaria Barcinonensis

L’emblemàtica Schola Cantorum Universitaria Barcinonensis es va fundar l’any 1942. Actualment és un cor de cambra que conrea la música antiga i la polifonia religiosa de totes les èpoques, i que participa en les produccions simfonicocorals de l’Orquestra Universitat de Barcelona (OUB).

Mateu Fletxa, anomenat “el Vell” per distingir-lo del seu nebot Mateu Fletxa “el Jove”, va ser un compositor del Renaixement nascut a Prades i mort a Poblet. La seva major contribució fou la creació de les Ensaladas, un gènere polifònic d’estil madrigalesc en el que es combina, a la manera d’un quodlibet, elements heterogenis populars i cultes, còmics i dramàtics i fins i tot diferents idiomes per bastir un discurs sovint amb un fons moralitzador. La Justa ens explica el combat entre el bé i el mal a la manera d’una justa medieval en la que hi ha un mantenidor (Llucifer) i un aspirant novell (Adam). La candidesa d’Adam no pot amb la vilesa de Llucifer i és derrotat però després apareix un nou aspirant (Jesús) que sortosament salvarà la humanitat desfent l’engany del mal.

Composada probablement l’any 1690, la Messe de Minuït pour Noël, és potser la composició més coneguda de Marc-Antoine Charpentier després del Te Deum. L’atractiu especial d’aquesta obra rau en l’ús de melodies de moltes nadales tradicionals franceses per a les diferents parts de la missa alhora que revela de manera impressionant el domini de Charpentier de l’estil concertant.

La cantata Der Herr denket an uns de Johann Sebastian Bach va ser estrenada el 5 de juny de 1708. Per la seva durada, estructura i estil musical correspon a les primeres cantates del compositor que en aquell moment ocupava la plaça d’organista a l’església de Sant Blai de Mühlhausen. L’original no s’ha conservat i, tot i que no està confirmat, sembla que va escriure-la per al casament de la tia de la seva dona. El text és un fragment del Salm 115:12-15: “Dona la glòria al teu nom” i acaba amb un “Amén” en forma de doble fuga.

 

Repertori:

Ensalada «La Justa»                                           Mateu Fletxa “el Vell”

                                                                                                     (1481-1583)

 

Messe de Minuit, H9                                  Marc-Antoine Charpentier

(1643-1704)

  • Kyrie
  • Gloria
  • Credo
  • Sanctus
  • Agnus Dei

 

Der Herr denket an uns, BWV196                    Johann Sebastian Bach

(1685-1750)

  • Sinfonia
  • Cor: Der Herr denket an uns und segnet uns (El Senyor pensa en nosaltres i ens beneeix)
  • Aria (soprano): Er segnet, die den Herrn fürchten (Ell beneeix aquells qui són temorosos del Senyor)
  • Duetto (tenor i baix): Der Herr segne euch je mehr und mehr (Que el senyor us multipliqui les gràcies)
  • Cor: Ihr seid die Gesegneten des Herrn (Sou els beneïts del Senyor)

 

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.