XXXIV Cicle de Música a la Universitat: Pastoral Universitària

El concert de la Pastoral Universitària és una trobada de corals de diverses universitats, tant públiques com privades. Constitueix una mostra de la força fraternal de l’ambient universitari i és resultat de l’esforç dels directors i directores i dels cantaires, que mitjançant la música expressen la bellesa de les peces escollides. La direcció del concert serà a càrrec de Ramon Vilar.

La Coral Arquitectura (ETSAB) es forma el 19 de febrer de 1985. La seva activitat, sota la direcció d’en Lluís Carné des del seu inici fins principis de 2022 i actualment sota la d’en Lluís Perernau, ha estat continuada i recolzada a tots nivells per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Mozart, Bach, Beethoven, Vivaldi, Glück, Haydn, Händel, Millet, Morera, Taltabull, Blanch, Soler, Rossini, Verdi o Mascagni l’han acompanyada a ciutats tan properes i tan llunyanes com Barcelona, Girona, Lleida, Tortosa, Mataró, Terrassa, Balaguer, Donostia, Ciutat de Mallorca, València, Morella, Algemesí, Maó, Ciutadella, Ponteareas, Oviedo, Roma, Coïmbra, París, Viena, Orleans o Avinyó.

L’activitat de la Coral ha anat estretament lligada a la de l’Orquestra de la UPC des de la creació d’aquesta l’any 2000.

Entre les seves actuacions dels darrers anys destaquen la interpretació del Mikado de Gilbert i Sullivan, La Bella Helena de Jacques Offenbach, El Violinista a la Teulada de Bock i Harnick, el Magnificat de John Rutter, The Sound of Music de Rodgers i Hammerstein, el Rèquiem de Mozart  i Orfeo et Euridice de Glück. Una de les grans fites fou la celebració del 25è aniversari l’any 2010 amb la interpretació de la Missa de la Coronació de Mozart al Palau de la Música i una gira per la ciutat de Viena.

 

El Cor de la Universitat Pompeu Fabra forma part, juntament amb l’Orquestra de Cambra i l’Aula de Teatre, de l’Aula d’Escena de la UPF, l’espai creatiu musical i teatral de i per a la comunitat universitària. L’objectiu d’aquest és fomentar el coneixement de la música coral entre els seus components i oferir-los una formació vocal, musical, històrica i estilística. Durant tot el curs, el Cor actua en les cerimònies i en els actes universitaris i representa la UPF en els circuits exteriors de cant coral. El seu repertori és ampli i variat; música del Renaixement, Barroc, Romanticisme i d’autors contemporanis, aixi com cors d’òpera, cançons populars catalanes i d’altres indrets del mon, música pop o espirituals negres. En destaquem: Mediodía (del “Poema Coral del Atlántico”) de J. J. Falcón Sanabria, la missa “Princeps Pacis” de W. Ll. Webber, “A festive Gloria” de J. Althouse, el cicle “Vier Lieder op.100” de F. Mendelssohn, el “Cantique de Jean Racine”, de G. Fauré, “A quin paisatge poden adscriure els somnis els sense pàtria” de P. Vallvé, “Davet” d’A. S. Bilgin . També ha interpretat música de pel·lícules en versió coral. Juntament amb la Orquestra de la UPF sota la direcció de Diego M. Urzanqui ha interpretat el Gloria en Re Major V 589 d’A. Vivaldi, la Missa en Sol Major DV 167 de F. Schubert, i Misericordias Domini KV 222 i Regina Coeli KV 108 de W. A. Mozart. El director del Cor ha estat des de l’any 1997 (any de la seva constitució) l’Enric Azuaga, i des de 2011 ho és la soprano Aída Vera.

 

Inicialment Cor UAB– fou creat la tardor del 1982 per Baltasar Plans, qui en fou el primer director. Ha estat dirigit per Joan Bofill, Enric Ribó, Joan Giral, Joaquim Miranda i a partir de 2001 per Poire Vallvé. Ha comptat amb la col·laboració de diversos sotsdirectors com: Pau Jorquera, Oliver Carrasco, Àlvaro Lafuente, Maika Casalí. Guillem Lluís i també la col·laboració de Marta Dosaiguas.

En el seu repertori va des del renaixement fins a obres contemporànies. En destaquen el repertori clàssic de Vivaldi, Purcell, Bach, Mozart Fauré, Brahms, Britten, Sibelius, i també més contemporanis com Rutter, Arvo Pärt, Tarik O’Regan, Whitacre … amb estrenes d’obres de Martí Carreras, Arnau Tordera, Xavier Maristany, Poire Vallvé, Jesús Badia, d’Ahmet Suleyman Bilgin i Marc Timón.

 

Format el setembre de 1994, el Cor de la Facultat de Farmàcia de la UB desenvolupa una important activitat musical, que transcendeix l’àmbit universitari. El seu repertori és eminentment clàssic i d’una gran varietat d’èpoques. Cal destacar l’estrena absoluta d”Herbarius Hortus Sanitatis’ de Josep Ollé el 2012, ‘Haikús en temps de guerra de Poire Vallvé el 2016 i ‘Davet’ d’Ahmet S. Bilgin el 2017, a més de l’estrena a Catalunya de ‘Sunrise Mass’ d’Ola Gjeilo (2018). El maig de 2018 el Cor de Farmàcia funda Salvat Ensemble, orquestra professional que des d’aleshores acompanyarà el cor en totes les produccions que ho requereixi. Des del desembre de 2012 el seu director titular és Ahmet Süleyman Bilgin. El Cor de Farmàcia és membre de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) i té seu a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Gaudeix del mecenatge de la Fundació Salvat.

 

La Coral de la Facultat de Filologia de la UB engega la seva activitat musical el mes de setembre de 2016 sota la direcció d’Òscar Salvador, amb la presència d’alumnes, professors i personal no docent de la Facultat. La coral neix a partir de l’experiència conjunta de molts dels seus cantaires a les corals de l’Hospital de Sant Joan de Déu i la Facultat de Psicologia de la UB (amb programes, assajos i concerts en paral·lel durant molts anys).

En el repertori de la coral podem trobar obres de totes les èpoques, des del renaixement, passant per barroc i el romanticisme, fins a les composicions corals d’autors contemporanis i adaptacions corals de peces d’estils com el Jazz, el pop i el rock.

Entre els principals objectius de la Coral de Filologia hi ha la incorporació d’alumnes de la Facultat i la participació en esdeveniments de l’àmbit universitari, sense deixar de banda la participació en espais i esdeveniments musicals a localitats d’arreu del territori, els intercanvis corals i el combinar repertori a capella amb obres de gran forma acompanyats d’orquestra o altres grups instrumentals.

 

 

Repertori:

Cor UAB

●    Manuel Oltra (1922-2015) – Cançons del Bestiari de Pere Quart

I. Bacil
II. Musclo

●    Amàlia Rodrígues (1920-1999), Ferrer Trinidade (1917-1999). Arr. Versió coral de P. Vallvé – Canção do mar

●    Цвіте терен (Tsvite teren – Les espines floreixen). Cançó tradicional ucraïnesa

●     Poire Vallvé / poema de Rafel Simó – Sagnes d’ahir (Agnus Dei d’avui)
Acompanyarà al piano l’Olga Claret

 

Cor de la UPF

●    A. Caldara (1670-1736) – Miserere mei, Domine Psalmus VI.3

●    W. A. Mozart (1756-1791). Text de P. Metastasio – Ecco quel fiero istante, de 6 Notturni KV 436

●    Son de Cuba. Mús.: E. Grenet. Harm.: E. Silva Poema: N. Guillén* – Negro bembón

●    Pedro Elías Gutiérrez. Popular veneçolana. Arr. Ramón Noble – Alma llanera
Pianista: Júlia Casanovas
Solistes: Bethanie Hasberger i Valeria Devoto

 

Cor de la Facultat de Farmàcia de la UB

●    Josef Rheinberger (1839-1901) – Abendlied

●    Dan Forrest (1978*) – Entreat me not to leave you

 

Cor de la Facultat de Filologia i Comunicació de la UB

●    Freddie Mercury (1946-1991). Arr. Roger Emmerson – Somebody To Love

●    Freddie Mercury (1946-1991). Arr. Mark Brymer – Don’t Stop Me Now

●    Sam Pottle (1934-1978). Lletra: Lewis Carrol (1832-1898) – Jabberwocky
Solistes: Marc Ferrer (baríton), Inés Fumero (soprano), Juan Diego Fidalgo (piano)

 

Tots els cors

●    Jordi-Lluís Rigol (1961-2021) – Magnificat
Pianista: Olga Claret
Direcció: Lluís Perernau

 

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.