XXVI Festival de Poesia de Girona. Ara Poesia

Després d’una edició, la del vint-i-cinquè aniversari, marcada per la incertesa, aquest any el Festival Ara Poesia desitja tornar al seu format més natural, lluny d’artificis i marcat pel festeig de la poesia en totes les seves manifestacions. El Festival de Poesia de Girona vol apropar la poesia a tothom. Per aquest motiu és un festival completament gratuït per al públic, amb una gran varietat de formats, estils i veus que té un espai destacat per a la innovació i l’experimentació però també per a propostes més arrelades a la tradició.

Aquest any celebrem el vuitantè aniversari de Narcís Comadira, poeta, artista, crític i traductor, entre altres, nascut a Girona. Per aquest motiu diverses entitats ho hem volgut celebrar amb diversos actes d’homenatge. Comadira encetarà el Festival de Poesia amb una lectura del seu darrer llibre, Els moviments humans, acompanyat del pianista Quim Solà.

Un dels aniversaris més esperats que es plantegen en l’àmbit nacional és el centenari del naixement i cinquantè aniversari de la mort de Gabriel Ferrater (1922-1972), un poeta reconegut, reivindicat i revisitat per les generacions posteriors. En aquest acte començarem a escalfar motors del que serà un any replè de commemoracions arreu del país i ho farem en una taula rodona amb poetes manifestament ferraterians.

També acollim un recital molt especial amb Enric Casasses i Guim Valls homenatjant el científic, poeta i pare del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020, Enric Casassas i Simó, i ho fem per celebrar els vint anys de la publicació de la seva obra pòstuma, A la dula vés (Llibres del Segle, 2002).

A més a més, hi haurà actes de presentació, recitals, espectacles… Es presentaran Sutura, el darrer poemari de Dolors Miquel, i el 19è Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, atorgat a Carles Dachs. Podrem gaudir de Silur, un espectacle basat en la poesia de Sònia Moyà amb l’acompanyament musical de Manel Fortià i de la dansa de Maria Ribera. Tindrem un cabaret poètic que ret homenatge a la figura de Boris Vian en la seva vessant menys coneguda com a poeta. Gaudirem de les propostes musicals de Neus Borrell i Bru Ferri, que han posat música a escrits de Maria Mercè Marçal, Pepe Sales, Blanca Llum Vidal, etc. També podrem conèixer la proposta de la poeta i pianista Silvie Rothkovic i del músic Jan Garrido (Xiula), que presenten Nuvanut. Hi haurà un recital a dos veus amb Pol Guasch i Mireia Calafell, acompanyats del músic Adriano Galante (Seward), i una proposta més arriscada que combina música electrònica i poesia amb Tutu i Maria Sevilla. També reservem un espai per als més menuts guiats per Patrícia McGill, amb qui exploraran i jugaran amb contes, cançons i poemes.

I per a més celebracions ben aviat es compliran dos anys de l’arribada sobtada de la pandèmia. Una crisi que ha afectat greument el sector cultural, amb el tancament d’espais, la cancel·lació d’actes i les restriccions de mobilitat i d’aforaments. Desitgem que cap d’aquests obstacles posin barreres a la proclamació de la poesia de viva veu, aquella que s’ha retransmès durant mil·lennis i que ha unit homes i dones de tots els llocs i de tots els temps.

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.