Projecció del documental “L’hora dels infants”

L’hora dels infants” és un documental que analitza tres fites de la revolució educativa a Catalunya al primer terç del segle XX: les colònies escolars, les colònies permanents i les escoles a “ple aire”. El projecte rescata la memòria d’aquestes tres fites de la revolució educativa a Catalunya i mostra com es va aconseguir que idees com l’aprenentatge actiu, la importància de la música o de la lectura i, sobretot, situar l’infant al centre de l’ensenyament es portessin a terme fins a uns nivells mai vistos abans.

Què té a veure un pavelló de fusta sueca a Berga amb la platja de la Barceloneta? I l’ombra d’una pineda de Calafell amb la Central Hidroelèctrica de Capdella, al cor del Pirineu? En aquests quatre escenaris es van experimentar i aplicar, fa cent anys, alguns dels mètodes pedagògics més renovadors d’aquell moment. Tot i que el seu objectiu inicial era un altre, van acabar esdevenint autèntics laboratoris educatius. Alguns s’han mantingut en l’oblit fins avui, mentre que d’altres es van convertir en icones d’una època daurada de l’escola catalana. Idees com l’aprenentatge actiu, la importància de la música o de la lectura i, sobretot, situar l’infant en el centre de l’ensenyament es van aplicar fins a uns nivells mai vistos i, potser, encara avui no s’han tornat a repetir.

El documental recupera la memòria d’algunes experiències pioneres com les de l’Escola del Bosc de Montjuïc o l’Escola del Mar de la Barceloneta i, per primer cop, dona a conèixer projectes com les colònies de Capdella, la de Vilamar de Calafell o la colònia permanent de Berga.

La capital berguedana acollirà la projecció del documental i un cicle de xerrades organitzades per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Casal Cívic i Goita! Audiovisuals.

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest formulari recull, a més del vostre comentari, el vostre nom, email i consentiment, per tal que puguem fer seguiment dels comentaris rebuts al web. Per tal d'enviar un comentari, heu d'haver llegit i acceptat la nostra política de privadesa, on hi trobareu tota la informació sobre on, com i per què emmagatzemem aquestes dades i sobre com exercir els vostres drets.