Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona

Del 5 al 15 de maig, la ciutat acollirà la primera edició de Model. Festival d’arquitectures de Barcelona. L’esdeveniment, coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), esdevindrà un espai de reflexió obert, plural i multidisciplinar on abordar els principals debats al voltant de l’arquitectura i l’urbanisme per fer front als reptes socials, polítics i climàtics del s. XXI.

El festival engega amb el lema Re-Créixer i neix com a primera gran cita de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona 2026. Per començar-la a posar en valor des d’ara, l’espai urbà es transformarà en una plataforma per al talent arquitectònic i de disseny emergent, en un fòrum de trobada per a líders de pensament d’arreu i en una festa per a la ciutadania on es promogui la reflexió i l’exploració.

Un circuit de 7 quilòmetres que delimita la frontera entre Ciutat Vella i l’Eixample serà l’escenari on s’ubicaran una desena d’instal·lacions físiques i de realitat augmentada experimentals i se celebraran menjars populars, rutes, workshops i debats que convidaran a re-descobrir la ciutat i a nosaltres mateixos.

INSTAL·LACIONS:
Les instal·lacions d’arquitectura efímera de Model transformaran cinc espais simbòlics de la ciutat al perímetre de les rondes entre Ciutat Vella i l’Eixample. Es tracta d’intervencions en l’espai públic que permeten debatre sobre els conflictes d’aquests entorns, descobrir les memòries ocultes i especular amb els futurs possibles. Concebudes i desenvolupades per estudis d’arquitectura de la ciutat, en col·laboració amb artistes, paisatgistes i escoles, les instal·lacions podran ser adoptades per la ciutadania per a ús quotidià durant els dies del festival, i es convertiran en l’escenari de trobades i converses, debats, accions artístiques, actuacions musicals i menjars populars.1.1 Cuina Urbana / Plaça Catalunya
Dissenyat per l’estudi internacional ubicat a Barcelona MAIO.
Una cuina urbana al centre de la plaça de Catalunya serà l’escenari de diverses activacions culinàries on es presentaran i discutiran nous models sobre la relació del menjar i la ciutat, el seu impacte climàtic i la seva vinculació amb la justícia social.

1.2 Arca de Convivència  / Ronda de Sant Antoni
Una col·laboració de l’estudi de paisatgisme LEA Atelier i l’estudi d’arquitectura TAKK Architecture
Recorrent la plataforma deixada per l’antic mercat provisional de Sant Antoni, un artefacte mòbil allotja una multitud d’arbres, plantes, arbustos i insectes. L’arca ens recorda la necessitat urgent de crear espais públics per a revertir els efectes de l’escalfament global i estimular la biodiversitat.

1.3 Revertir la Piràmide / Plaça Idrissa Diallo
Dissenyat per Ojo Estudio
L’antiga plaça Antonio López, des d’aquest març reanomenada com Plaça Idrissa Diallo, encarna el llegat colonial de la ciutat i ha estat l’escenari d’un dels primers exercicis de resignificació simbòlica. El pedestal buit ens ofereix una oportunitat per marcar sobre el teixit urbà les empremtes que deixen les diferents formes de dominació i explotació que encara segmenten la ciutat. La instal·lació planteja revertir aquesta piràmide de classes i elevar sobre aquest pedestal un espai públic col·lectiu i per a tothom. Una cabana de l’arbre, un espai per cohabitar, un refugi, un mirador.. un lloc on reflexionar i veure la ciutat i el mar des d’una altra perspectiva.

1.4 Memòria Cronotòpica / Passeig de Lluís Companys
Dissenyat per FLEXOARQUITECTURA

Memòria Cronotòpica presenta un reflexió al voltant del flux material de les arquitectures passades i de les que estan per venir. Enfront l’enderroc d’arquitectures per canvi d’ús, és possible valorar la seva permanència i reprogramació? Quins altres programes poden acollir avui el Palau de Belles Arts o els antics jutjats? Quines arquitectures podrien haver aprofitat els paviments, mobiliari o finestres dels jutjats? Què se n’hauria pogut fer del triple orgue i les pedres de Montjuic dels murs de càrrega del Palau? Enfront els solars buits de la ciutat, que es troben en transició entre una arquitectura enderrocada i una altra per venir, seria possible la seva activació temporal respectant, alhora, la diversitat  i riquesa de la seva flora i fauna de creixement espontani?

1.5 Ocupar el centre amb la paraula / Plaça Reial
Dissenyat per ELISAVA | Roger Paez (direcció), Manuela Valtchanova, Albert Fuster, Toni Montes
La plaça Reial serà el centre de debats entorn d’arquitectura, ciutat, disseny i societat. La intervenció temporal a la plaça busca generar unes condicions òptimes on es puguin produir tant trobades com desacords, tant consensos com polèmiques -sempre a través de la paraula-. Per això, es cobrirá la font de les Tres Gràcies de la plaça Reial, ocupant temporalment el centre de la plaça amb una estructura que fomenta la seva apropiació per part de qualsevol ciutadà que vulgui prendre la paraula. ‘Ocupar el centre amb la paraula’ té un sentit tan infraestructural com simbòlic—és un sistema espacial que facilita el debat transformant temporalment l’espai públic i, alhora, és un manifest per a una ciutat oberta.

 

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.