MINIPUT 2021 27a Mostra de Televisió de Qualitat.

El MINIPUT presenta els programes més innovadors, provocadors i amb vocació de servei públic de l’any. Els projectes, presentats durant la mostra pels seus responsables, són seleccionats pel seu plantejament compromès o experimental, perquè proposen un nou format televisiu o perquè fan ús de les noves tecnologies.

 

SESSIÓ 1 (10:00 – 11:20h):

10:00h

PRESENTACIÓ

A càrrec de Francesc Escribano (coordinador nacional d’INPUT) i Montse Pujol Solà (coordinadora del MINIPUT).

10:15h

CLOROFILIA: LOVE AND PLANTS

Argentina, 25’, sèrie, Canal Encuentros

Presenta: Marina Zubiaur (estudiant UPF)

La sèrie presenta una nova forma d’explicar històries que se centren en el món natural combinant ficció i documental. Clorofilia mostra diferents paisatges típics d’Argentina i ens ajuda a descobrir i a meravellar-nos per la grandesa del món de les plantes i de la botànica, des dels naturalistes del segle XVIII fins a les conseqüències de la crisi climàtica actual.

Clorofilia es reinventa a cada episodi: comença com una telenovel·la per explorar com les plantes troben les seves ànimes bessones, passa per un futur distòpic on les plantes s’han extingit i la humanitat s’esvaeix, i acaba sent un documental d’estil més clàssic. Clorofilia es pregunta: què fem amb aquest món fantàstic? Com serà el futur si no canviem la nostra manera de viure?

10:45h

ULTRA STRIPS DOWN

Dinamarca, 11’, programa infantil, DR Ultra

Presenta: Aïda Torrent Ciudad (directora d’«Oh My Goig»)

Debat amb Jannik Schow (autor)

En aquesta sèrie, una classe de nens i nenes té l’oportunitat de pregunxtar a un grup d’adults nus tot el que vulguin. Cada episodi tracta d’una part del cos: penis, vagines, pits, natges i la resta del cos. En diverses rondes, els nens i nenes fan preguntes que potser mai no s’havien atrevit a fer, i els adults els donen respostes. No hi ha preguntes estúpides ni respostes incorrectes. A cada programa hi ha un qüestionari sobre la part del cos en qüestió i el presentador fa que el to sigui clar, divertit i còmode per a tothom. Els adults representen diferents tipus de persones, alguns capítols són mixtes i d’altres, no mixtes. L’objectiu del programa és ensenyar als nenes i nenes que el cos és una cosa normal i que mai no se n’haurien d’avergonyir. El programa vol que els nens i nenes se sentin còmodes amb els seus cossos.

 

SESSIÓ 2 (11:50 – 13:30h):

11:50h

HONG KONG CONNECTION: 721 YUEN LONG NIGHTMARE

Hong Kong, 22’, documental d’investigació, RTHK

Presenta: Eva Arderius (directora d’informatius de betevé)

Això és un esforç d’investigació per intentar reconstruir els fets de la nit del 21 de juliol de 2019 a Hong Kong, quan una multitud de més de 100 homes armats van atacar indiscriminadament civils als carrers i al metro, amenaçant els manifestants pro-democràcia que tornaven a casa després d’una protesta en contra del projecte de llei d’extradició. Immediatament després de l’atac, els periodistes de Hong Kong Connection van recollir imatges de càmeres de videovigilància de la zona i telèfons mòbils i van entrevistar víctimes i testimonis.

És el primer documental d’investigació que reconstrueix la cronologia de l’atac. Va rebre una gran quantitat de respostes positives i va arribar a 4,5 milions de visualitzacions en línia. Es va emetre el 29 de juliol de 2019, una setmana després dels fets.

12:30h

DAY OF REUNION

Japó, 48’, talk show, NHK

Presenta: Belén Jiménez (Doctora en Psicologia i investigadora)

Un programa de tertúlia sense precedents. La tecnologia digital permet als convidats parlar amb una persona difunta que volen tornar a veure a través d’una recreació en pantalla. El convidat d’aquest episodi és Tetsuro Degawa, un popular còmic del Japó, que desitja tornar a veure la seva difunta mare. Les imatges de la seva mare provenen d’un procés de captura de moviment que crea gràfics per ordinador de moviments corporals i expressions facials en temps real. La seva veu és una recreació basada en l’anàlisi de les seves imatges. Un talentós impressionista improvisa les afirmacions de la mare, basades en els resultats de la investigació (informació que només Degawa i la seva família coneixien). L’absència deliberada de decoració al plató garanteix que el programa sigui vist com un espai per a una trobada personal entre una persona i el seu ésser estimat difunt.

 

SESSIÓ 3 (14:00 – 15:55h):

14:00h

MY NAME IS CLITORIS

Bèlgica, 88’, documental, BeTV

Presenta: Clara González (estudiant UAB)

Dotze dones joves de 20 a 25 anys expliquen la seva experiència amb la seva sexualitat des de la infantesa. A la seva pròpia habitació, mirant a càmera, parlen obertament amb les dues directores, que s’enfronten als mateixos dubtes. Descriuen les primeres sensacions, les exploracions aleatòries, les històries compartides en secret i els obstacles inesperats. Totes elles comparteixen el desig de trobar igualtat, felicitat i llibertat sexuals. El documental reconstrueix un diàleg que moltes d’elles haguessin desitjat tenir com a adolescents però que no trobaven i ofereix a les dones joves, i també als homes joves, un espai segur on reflexionar sobre les desigualtats que s’han convertit en tota la nostra estructura social.

 

SESSIÓ 4 (16:25 – 17:40h):

16:25h

BATHROOM BUDDIES

Finlàndia, 13’, sèrie de ficció, Yle

Presenten: Brigitte Franch i Gerard López (estudiants Tecnocampus)

Debat amb Kaya Pakaslahti (directora)

La Hilda i la Lo són millors amigues i ara també companyes de pis. Com a millors amigues, són molt properes i obertes l’una amb l’altra, i és per això que les seguim al bany. Parlen, riuen, ploren, es dutxen i van al bany juntes. El feminisme a la sèrie és potent, tant en els discursos com en els personatges. No són dones estereotípiques amb somnis estereotípics: són persones complexes que ho intenten, s’equivoquen, discuteixen i estimen. La sèrie barreja drama i humor. El target de la sèrie són joves adults que intenten navegar en un món complex amb la pressió de les expectatives de la societat, la família i els amics.

17:05h

EL ETERNO FESTÍN: LA RAMBLA, CIUDAD IMAGINADA

Mèxic, 27’, sèrie documental, TV UNAM

Presenten: Laia Berenguer i Maria Vilariño (estudiants UdL)

Estructurada com una sèrie documental, El Eterno Festín és un viatge cap a una història i un temps que s’esvaeix. La Rambla és una de les «loncherías» més antigues de Ciutat de Mèxic. Aquests restaurants de baix cost es van popularitzar després de la intervenció dels Estats Units a Mèxic cap al 1846, quan es va convertir en una tradició menjar una «torta» a l’hora de dinar, una versió mexicana del «sandwich». La Rambla és un testimoni silenciós del segle XX, les seves finestres retraten el passeig diari dels habitants de la ciutat com si fossin fantasmes difusos en aquesta «ciutat imaginada». La sèrie és una arqueologia de la vida pública a mitjan segle XX a Ciutat de Mèxic a través dels seus menjadors, llocs de trobada i els personatges que els freqüentaven. Cada capítol està dirigit per un director diferent, que va tornar a la ciutat de la seva infantesa, on els records personals van reaparèixer com fantasmes.

 

SESSIÓ 5 (18:10 – 19:40h)

18:10h

ROBBIE HOOD

Austràlia, 10’, sèrie de ficció, SBS

Presenta: Laia Maza Barceló i Aleix Anton Lobato Vázquez (estudiants URV)

Situada a la remota ciutat d’Alice Springs, a Austràlia Central, aquesta sèrie de ficció és un relat contemporani d’un conte clàssic. Acompanyat per la seva banda, Robbie Hood és un carismàtic inadaptat de 13 anys amb un bon cor, que fuig de la llei per arreglar els problemes de la seva comunitat. Guiat per la memòria de la seva mare i per un fort sentit del que està be i el que no, tot el que fa Robbie és per alguna raó i, tant si acaba bé com si no, ho fa amb les millors intencions. Viure a la casa sobrepoblada de l’àvia Mary no és fàcil, sobretot quan el seu pare mandrós prefereix gastar-se els diners en alcohol que en menjar. Però sigui com sigui, en Robbie sempre troba la manera de proveir pels que estima.

18:25h

HOMS AND ME

Alemanya, 62’, documental, NDR

Sulaiman Tadmory té 23 anys quan l’exèrcit d’Assad envolta la vella ciutat vella d’Homs (Síria) a mitja nit. Quan es desperta el matí següent, es troba vivint en una ciutat assetjada. Ràpidament s’assabenta del que això significa: sense menjar, ni medicaments, la seva família a pocs centenars de metres i, tot i així, fora de l’abast. Fins ara, les bombes no han tocat en Sulaiman; els franctiradors, tampoc. No sap quan va passar exactament, però en algun moment es va acostumar a viure amb la por constant a la mort. És més, no sap de què hauria de tenir més por: de la mort o de la vida? Perquè no trigaran fins que els homes d’Assad conquistin el nucli antic.

Amb una veu en off del guardonat actor Tom Schilling, Sulaiman Tadmory ens mostra com és viure en una ciutat assetjada i ens recorda què significa realment la supervivència.

 

SESSIÓ 6 (20:10h – 21:30h):

20:10h

SESSIÓ ESPECIAL: EL FUTUR DE LA FICCIÓ A LES TELEVISIONS PÚBLIQUES

Participen: TVE, Oriol Sala-Patau (cap de ficció de TV3), Cesar Martí (cap de programació d’À Punt), Joan Carles Martorell (director d’IB3), Fernando R. Ojea (director de continguts de Televisión de Galicia).

Presenta: Francesc Escribano (coordinador nacional d’INPUT)

Durada: 80 minuts

Vivim a l’època de la ficció en les plataformes de distribució audiovisual. Quin és el paper de la televisió pública en aquest entorn? Pot (o ha de) competir amb les grans plataformes? Espanya és un dels pocs països europeus on l’organisme públic audiovisual (ICAA) no ajuda a la televisió. Representants de TVE, TV3, IB3, À Punt i TVG debatran sobre el futur de la ficció a les televisions públiques.

Aquesta activitat forma part de: MINIPUT

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *