Jornada Museus LGTBI+

En aquesta jornada aprofundirem en els principals conceptes de la diversitat sexual i de gènere, reflexionarem sobre les dinàmiques de creació de cultura LGTBIQ+ i coneixerem l’exemple d’alguns museus que han portat a terme iniciatives que tenen per finalitat l’eliminació de barreres i la incorporació dels relats de la DSG als museus.

La jornada s’emmarca en la programació L’Orgullosa Barcelona.

Programa

  • 11 h. Presentació, a càrrec d’Andreu Agustí, Director del Centre LGTBI de Barcelona, Lina Ubero, grup de reflexió Activitats i Públics, i Joan Vicens Tarré, President de l’Associació de Museòlegs de Catalunya.
  • 11.30 h. Taula Rodona: Permeabilitat, dissidències i marges. Límits i possibilitats dels museus i la cultura més enllà de les institucions culturals.

Dins d’aquesta proposta considerem important parlar d’allò queer des d’una perspectiva decolonial, per generar un espai de reflexió i de debat al voltant de les diversitats afectives, sexuals i de gènere creuades amb l’imperialisme, el colonialisme i l’eurocentrisme, que han sigut històricament reproductores del sistema sexe-gènere binari i de l’esborrany d’altres identitats no hegemòniques. A partir d’aquí, reflexionarem des d’un espai que posa en qüestió la posició cisheteronormada tant de les produccions a què tenim accés com a públic com a la forma en què són distribuïdes les tasques dins de les institucions culturals. Una manera de subvertir la pròpia operació discursiva i curatorial dels museus –fent justament del museu el “tema” de discusió–, per posar al centre la cultura més enllà de les seves institucions.

Amb Henrique Lukas (Brasil), investigador i participant del Laboratorio La Raza CósmicaMargherita Fabbri (Itàlia), investigadora, militant i escriptora transfeminista i Luna Acosta (Colòmbia), artista visual, investigadori, traductori i docent.

  • 16 h. Xerrada: El caso de La mirada del otro en el Museo Nacional del Prado. Carlos G. Navarro, Museo del Prado.
  • 16.45 h. Taula rodona: Identitat, diversitat i desig. Queeritzar els museus?

Un debat per reflexionar sobre els reptes i les controvèrsies que genera la incorporació dels relats en clau de diversitat sexual i de gènere en els museus.

Amb Blanca Arias, artista-investigadora, Carlos G. Navarro, Museo del Prado i Daniel López del Rincón, Professor d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. Modera: Txema Romero, Director del Museu d’Art de Cerdanyola

 

Organitzen:  Activitat co-organitzada pel Centre LGTBI de Barcelona, el grup de reflexió d’Activitats i Públics (Museu Marítim de Barcelona, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Fundació Joan Miró, Museu Olímpic i de l’Esport, Museu de Ciències Naturals, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu Picasso, Museu del Disseny de Barcelona) i l’Associació de Museòlegs de Catalunya.

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.