INDIFEST 2021 XIV Festival de Cinema Indígena de Barcelona.

L’IndiFest, que aquest 2021 celebra la seva XIV edició, es desenvolupa l’octubre, coincidint amb el 12 d’octubre, l’anomenat “Dia de la Hispanitat”, per a buscar noves significacions i reivindicar-lo com el dia de les “Resistències Indígenes”. Les seves accions principals es desenvolupen a Barcelona i s’estén a diferents municipis, centres educatius, socials i culturals de tot el país i online. Es pretén amb això acostar a la ciutadania a les diferents mirades, problemes, lluites i propostes de canvi que ens arriben amb veu pròpia des dels pobles indígenes.

És un festival de cinema indÍgena des de la mirada i la veu pròpia dels pobles indígenes que, a través de les seves eines audiovisuals i comunicatives, ens ensenyen coneixements únics, cultures ancestrals en harmonia amb els seus hàbitats, i reivindiquen les seves formes de vida i un canvi urgent davant l’emergència climàtica. La societat actual està exhaurint recursos vitals i destruint els seus modus vivendi.

Ens afecta a tots i totes; i amb aquesta iniciativa volem exigir el compliment dels seus drets, reconeguts internacionalment, mostrant a la societat globalitzada altres maneres de mirar el món, altres maneres de filmar i expressar-se, altres alternatives de vida.

El festival reconeix el valor fonamental de la veu pròpia i obre espais de participació directa de representants, líders i lideresses, comunicadors i comunicadores; i defensors i defensores indígenes, que acompanyen les presentacions i activitats paral·leles durant la realització.

IndiFest és una acció col·lectiva on participen una àmplia diversitat d’organitzacions indígenes i socials a nivell nacional i internacional que juntament amb institucions, universitats, mitjans de comunicació i programes de cooperació internacional té la finalitat de promoure el compromís de la societat catalana amb els Drets dels Pobles Indígenes.

Curts:

1. Margures Managrande 

Sinopsi:

Marina, Libia i Neyia, són tres dones unides pel vincle familiar: àvia, nora i filla, i també unides pel territori i les tradicions. Elles són les Margures protectores de la comunitat indígena Coyama-Managrande, de Totarco-Tamarinde al Tolima.
Marina, va lluitar per consolidar el seu territori sagrat en una època en què la veu d’una dona no tenia ressò; Libia ha decidit que ser dona i mare no li impedeix ser una ljderessa a la seva comunitat; Neyia vol seguir els passos de la seva àvia i la seva mare. Les tres com a dones i guardianes, s’han proposat crear vincles ferms de la comunitat amb el seu territori; a protegir Totarco-Tamarinde de greus danys ambientals, de l’oblit i conflictes i continuar sent família.

Poble o Pobles Indígenes: Coyama Managrande
País / Territori: Colòmbia / Totarco Coyama
Durada: 25:01 min.
Any de producció: 2019
Realització: Angelica Alape
Producció: Fundarcine
Idioma: Espanyol
Subtítols: Anglès
Gènere: Documental

2. Palabras de las Hijas del Mayab’

Sinopsi:

“Palabras de las Hijas del Mayab” forma part d’una campaña de comunicació engegada per diferents dones de col·lectius indígenes de Guatemala -Asociación maya UK’U’X B’E, Waquib’ Kej, Asociación por la Justicia, El Observador, Mujeres Cruzando la Línea i el Consejo de Pueblos K’ich’es-, la qual busca crear espais d’informació i formació sobre les problemàtiques medioambientals i de gènere, així com visibilitzar i donar suport a les resistències de les comunitats on es pretén instal·lar projectes miners o hidroelèctrics.

Poble o Pobles Indígenes: Pobles Maya, Guatemala
País / Territori: Guatemala
Durada: 15 min.
Any de producció: 2018
Realització: Dones indígenes Mayab’
Producció: Asociación Maya UKUXBE
Idioma: Espanyol
Subtítols: No
Gènere: Documental

3. Meli

Sinopsi:

Melissa és una jove mapuche que a curta edat va emigrar amb la seva família des de la seva Lof mapu a la ciutat cercant millors condicions de vida. Ja en edat adulta i quan es troba finalitzant els seus estudis, comença a experimentar situacions i somnis inexplicables… “una crida ancestral”.

Poble o Pobles Indígenes: Mapuche
País / Territori: Wallmapu
Durada: 20:30 min.
Any de producció: 2018
Realització: Ayelén Lonconao
Producció: Ayelén Lonconao
Idioma: Mapudungun, Espanyol
Subtítols: Mapudungun, Espanyo
Gènere: Ficció

4. Djaba We?ra~

Sinopsi:

Djaba Werã, és un documental biogràfic sobre Clelia Mezua, dona emberá que als anys 90 va arribar a ser presidenta del Congrés General del seu poble, ja que fins llavors havia estat ocupat només per homes. Clelia, en el seu mandat, va lluitar no sols pels drets del seu poble, sinó que també va defensar els drets de la dona, unint a dones indígenes dels set pobles per a crear la CONAMUIP (Coordinadora Nacional de Mujeres Indi´genas de Panama´). En la seva experiència com a autoritat indígena va trobar obstacles col·locats per ser dona que va anar superant amb determinació i perseverança. La seva experiència va servir a altres dones que van decidir recórrer un camí de lideratge que ella va iniciar, sent avui un referent en la lluita de les dones indígenes de Panamà.

Poble o Pobles Indígenes: Emberá de Panamà
País / Territori: Panamà, Comarca Emberá.
Durada: 13 min.
Any de producció: 2019
Realització: Duiren Wagua
Producció: Wagua Films
Idioma: Castellà
Subtítols: Castellà
Gènere: Documental

5. Pire 

Sinopsi:

El chilko és una planta que ajuda a les dones… Totes som aigua…!

Pire (Anahi Rayen Mariluan)
Ko mew inche kupan
Vengo del agua

ñi tuwün ko mew müley
mi origen está en el agua

ko mew ñi newen müley
mi fuerza está en el agua

mapu…
tierra…
fachi mapu pu witrunko müleygün
en esta tierra hay arroyos
fachi mapu pu trayenko müleygün
en esta tierra hay cascadas
fachi mapu kognen mongey
en esta tierra vive el guardián del agua

mapu…
tierra…

Poble o Pobles Indígenes: Mapuche
País / Territori: Wallmapu
Durada: 3:21 min min.
Any de producció: 2018
Realització: María Manzanares
Producció: Minimaltv
Idioma: Mapuzungun
Subtítols: Espanyol
Gènere: Videoclip

Més informació: https://indifest.org/es/

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *