Inauguració exposició «Perforar el temps» de Salvador Juanpere

Salvador Juanpere (Vilaplana, Tarragona, 1953) utilitza polides formes de representació per indagar el món subjacent de l’escultor fent aflorar aspectes interns de l’escultura trobats en els replecs dels temps. Una feina en els límits que aquests darrers anys s’ha centrat a cercar les idees que s’oculten darrere les imatges i concomitàncies d’interessos en el pensament d’artistes de totes les èpoques. Com un autèntic arqueòleg, l’artista ens assenyala detalls particulars que perforen la història i contrauen l’excessiu pes dels temps.

Les tres sèries recents aplegades en aquesta mostra proposen singulars trames comparatives en dibuix, escultura i textualitat, que actuen com a pauses poètiques en el rígid encadenament dels llenguatges artístics. Evoquen temàtiques o intencions d’artistes del passat i del present tot estirant fils acronològics, alhora que apel·len a la permanent força del treball en l’acte creatiu de sempre.

La instal·lació de noranta-cinc Puntelli de marbre, que s’exposa per primera vegada completa, reprodueix fragments quasi invisibles de l’estatuària antiga emprats com a suport, convertits ara en noves corporeïtats el relat de les quals ha quedat desactivat. La sèrie de dibuixos dobles Entretiens avec… ofereix paral·lelismes equívocs que circulen en ziga-zaga dins la iconografia artística mil·lenària. A La Veu de fons… s’extreuen frases d’escultors destacats sobre la tasca ordinària de l’art, superposades a la mirada escrutadora dels seus rostres.

Juanpere rescata rastres deixats per aspectes subalterns, observats dins la força icònica de les imatges, per proposar interrogacions sobre els seus significats.

Observatori Tecla Sala vol afavorir la prospecció d’artistes en actiu del nostre país que, per la generació a la qual pertanyen o per la conjuntura del sistema de l’art, són presoners d’una invisibilitat manifesta. És una iniciativa que neix amb la idea de donar suport a aquests creadors i divulgar els seus treballs més recents en projectes expositius de petit format.

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest formulari recull, a més del vostre comentari, el vostre nom, email i consentiment, per tal que puguem fer seguiment dels comentaris rebuts al web. Per tal d'enviar un comentari, heu d'haver llegit i acceptat la nostra política de privadesa, on hi trobareu tota la informació sobre on, com i per què emmagatzemem aquestes dades i sobre com exercir els vostres drets.