Inauguració exposició “Irving Penn”

Conegut per les seves impactants imatges i pel domini de la tècnica fotogràfica, que en la seva època es considerava una eina destinada a la documentació, Penn es va acostar a aquest mitjà amb ull d’artista i d’aquesta manera va ampliar el seu potencial creatiu. Va destacar per un estil fotogràfic precís i elegant, amb gran interès pel detall i un domini de la llum i del clarobscur admirables.

Va elevar la fotografia de moda, un fet purament comercial fins al moment, a la categoria d’art utilitzant nous recursos com la naturalitat de les models, el minimalisme i els fons neutres o la il·luminació, i obtenint com a resultat una barreja entre distinció i simplicitat. La senzillesa era la seva marca.
Entre tots els seus interessos, i vinculat al seu esperit estètic, va dur a terme una gran col·lecció de fotografies de tribus indígenes; en la dècada dels seixanta va recórrer Àfrica i Llatinoamèrica amb una càmera i un fons neutre realitzant retrats a diferents cultures i tribus.

Composava les imatges de forma molt pictòrica, i no deixava res a l’atzar, controlava cada detall. Irving Penn durant la seva dilatada carrera, que va durar gairebé set dècades, va ser pioner en l’ús i recuperació de mètodes tècnics del segle XIX, experimentació que va dur a terme quan va tancar GALERIA MARLBOROUGH el seu estudi de Manhattan i es va submergir en la impressió en platí en el laboratori que va construir en la granja familiar de Long Island, Nova York. Això va donar lloc a tres grans sèries: Cigarettes (1972), presentada en el MOMA de Nova York en 1975, Street Material (1975-76), exposada en el Metropolitan Museum of Art el 1977, i Archaeology (1979-80), exposada en la galeria Marlborough també de Nova York el 1982, consolidant la seva relació amb la galeria, que conserva una col·lecció de fotografies històriques, part de la qual es mostrarà a l’exposició.

La primera retrospectiva de l’obra de Penn va ser organitzada pel MOMA de Nova York en 1984 i va recórrer països com el Japó, França, Espanya, Alemanya, Suècia, Israel, Itàlia i el Regne Unit. En 1995 va donar els seus arxius a l’Art Institute de Chicago i en 2005 es crea la The Irving Penn Foundation per a promoure el coneixement i la comprensió del seu llegat artístic, inclosa la diversitat de tècniques, mitjans i temes que va explorar.

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest formulari recull, a més del vostre comentari, el vostre nom, email i consentiment, per tal que puguem fer seguiment dels comentaris rebuts al web. Per tal d'enviar un comentari, heu d'haver llegit i acceptat la nostra política de privadesa, on hi trobareu tota la informació sobre on, com i per què emmagatzemem aquestes dades i sobre com exercir els vostres drets.