Inauguració de “¿Existe la montaña?”, de Natalia Domínguez i Carlos Aparicio

Tot i que percebem l’espai a través dels sentits, no podríem definir el que ens envolta si no fos a través d’un procés de conceptualització, d’una projecció mental que ho representa, delimita, classifica i hi posa nom. Tot acte de “coneixement” dels cossos que percebem com a reals necessita la mediació de la imaginació i, per tant, ser cossos imaginats o imaginaris[1] per tal de dotar-los de sentit.

Des de la filosofia, la teoria estètica o la ciència s’ha tractat aquesta contradicció entre l’imaginat i el real. A l’obra ¿Existe la montaña?,Natalia Domínguez i Carlos Aparicio es basen, de fet, en un estudi científic concret que qüestiona l’existència de les muntanyes i exposa la dificultat de determinar empíricament on comença i on acaba aquest accident geogràfic. La peça exemplifica i representa aquesta idea a través d’un llenguatge simbòlic que obre les portes a àmplies interpretacions, desenvolupant-se com un assaig que s’entrelliga amb el relat d’una travessia per la suposada muntanya.

La negació d’una entitat que ens sembla tant òbvia com aquesta implica posar en dubte el mateix sistema de comprensió de la realitat, evidencia la necessitat que tenim de dominar el nostre entorn a través del concepte i ens fa pensar en la possibilitat de generar alternatives de realitat que s’estenen més enllà de l’àmbit de la percepció.

Tot i que ara tingui forma d’instal·lació, ¿Existe la montaña? es va presentar com a performance el 2020 a Hangar (Barcelona) i és el resultat de posar en comú algunes de les inquietuds de Domínguez i Aparicio: el treball sobre bases conceptuals que qüestionen la materialitat i que investiguen camps que s’apropen a la metafísica i, inclús, la ciència-ficció i, d’altra banda, l’exploració de les divergències entre representació i realitat.

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest formulari recull, a més del vostre comentari, el vostre nom, email i consentiment, per tal que puguem fer seguiment dels comentaris rebuts al web. Per tal d'enviar un comentari, heu d'haver llegit i acceptat la nostra política de privadesa, on hi trobareu tota la informació sobre on, com i per què emmagatzemem aquestes dades i sobre com exercir els vostres drets.