FlamenGi, el festival de flamenc de Girona.

FlamenGi, el festival de flamenc de Girona, arriba a la seva 3a edició amb la voluntat de consolidar un projecte liderat per la bailaora i activista pel flamenc fet a Catalunya, Noemí Osorio amb la col·laboració de François Soumah, també bailaor i mànager de grans artistes flamencs. Conscient que a la ciutat no hi havia cap esdeveniment cultural similar, Osorio va crear al 2019 FlamenGi, un festival de proximitat, nascut als barris gironins, alguns d’ells amb risc d’exclusió, que aposta amb una mirada en femení pel talent local i català.

El festival se celebra del 12 al 25 de novembre i es dirigeix tant al públic habituat a la cultura flamenca, com al públic més general a qui li agrada la música o la dansa i vol descobrir o acostar-se a aquest art que forma part també de la cultura catalana. És per aquest motiu que el festival combina l’emoció de viure els espectacles de flamenc en directe amb l’accés a l’aprenentatge de la seva història. Les seves activitats van des les arts escèniques a la incidència amb les escoles, exposicions, masterclasses, xerrades, etc.

FlamenGi programa majoritàriament artistes de la terra per tal de donar-los el reconeixement i la difusió que reben fora de Catalunya, també a casa. En aquesta edició, trenta-un dels trenta-tres artistes programats són catalans.

La temàtica d’aquesta 3a edició és la intergeneracionalitat. El festival vol destacar que allò modern no està renyit amb allò tradicional, i que poden conviure. I així es reflecteix en una programació diversa que acull l’espectacle “Cayana” d’Anna Colom i Karen Lugo, que reuneix les arrels folklòriques comuns entre la música popular ibèrica, llatinoamericana i el flamenc; l’espectacle de dansa flamenca “Nuclear” de Lorena Oliva que evoca a la seva àvia materna a través del so i el moviment; la performance de pintura i dansa flamenca del bailaor José Maldonado homenatjant a Carmen Amaya; el concert de cante flamenc tradicional de José de los Camarones; l’espectacle de l’emblemàtic Tablao Cordobés de Barcelona, el més antic de Catalunya; o el concert en clau d’humor feminista de Las Opinólogas.

Tots aquests espectacles conviuen a la programació de FlamenGi que també compta amb esdeveniments que s’allunyen una mica de la dansa o la música, com l’exposició de fotografia “Romi” de Jacques Léonard amb retrats de dones gitanes dels anys 60, la conversa amb el bailaor Antonio Canales en IG live o la conferencia de la flamencòloga María Jesús Castro.

El festival compta aquest any amb la col·laboració dels germans Roca, que han confiat en FlamenGi per a connectar amb els records de la seva infància i rendir homenatge al seu barri, un barri on multitud d’immigrants andalusos van arribar a treballar i fer una nova vida. Patrocinen tota una jornada amb flamenc intergeneracional, amadrinat per la mítica bailora La Chana, amb l’artista convidat José de los Camarones, el jove guitarrista gironí Nas Heredia o la jove bailaora Gema Amaya descendent de la grandíssima Carmen Amaya.

A més a més, una part important del festival és la seva vessant pedagògica amb les masterclasses de ball, percussió, cante i guitarra, així com el recorregut per les escoles de Girona Est que farà Susana Subirana per acostar el flamenc als infants i l’espectacle familiar “Magia flamenca“, de la mateixa Subirana.

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *