Concert de cloenda del XXXIV Cicle de Música a la Universitat

Recital a càrrec de l’Orquestra Universitat de Barcelona sota la direcció de Carles Gumí.

Notes al programa:

La Damnation de Faust (La damnació de Faust), op. 24, és una obra per a solistes, cors i orquestra del compositor francès Hector Berlioz. El text és una adaptació lliure feta per Almire Gandonnière i el propi Berlioz de la traducció de 1828 del Faust de Johann Wolfgang von Goethe. L’obra, que porta el subtítol “Llegenda dramàtica en quatre parts”, fou concebuda per ser interpretada en versió concert però des de la mort del compositor també s’ha representat en format d’òpera.  Hi ha tres fragments orquestrals que sovint es toquen independentment en concert: la Marche hongroise, el Ballet des sylphes i el Menuet des follets.

Albert William Ketèlbey fou un compositor, director d’orquestra i pianista anglès, conegut sobretot per les seves peces breus de música lleugera orquestral. També va tenir un gran èxit escrivint música per a pel·lícules mudes fins a l’arribada de les pel·lícules sonores a finals dels anys vint. La seva obra més coneguda és In a Persian Market (En un mercat persa) subtitulada Intermezzo Scene i que evoca imatges exòtiques de camellers, malabaristes i encantadors de serps. En paraules del compositor, sentirem l’arribada d’una caravana, captaires, una princesa portada per criats, malabaristes, encantadors de serps i un califa. Quan la princesa i el califa han marxat, un muezin crida a la pregària des d’un minaret. La caravana segueix el seu camí, i el mercat es queda en silenci.

La Simfonia núm. 8 en fa major, op. 93, de Ludwig van Beethoven fou composada entre finals de 1811 i l’octubre de 1812. El propi compositor n’estava molt orgullós i s’hi referia com a la seva “petita simfonia en Fa” per distingir-la de la sisena que també està en aquesta tonalitat. És una obra que marca un contrast amb les simfonies anteriors i que segons alguns autors és una mirada, breu i divertida cap autors del passat com Haydn i Mozart. Tot i aquesta aparent lleugeresa, és una composició que incorpora una destacada planificació dels motius i temes musicals, ritmes creuats, contrapunt, canvis sobtats de dinàmica i alternança d’episodis idíl·lics amb altres de caràcter intens.

Programa:

 • Marche Hongroise de «La Damnation de Faust» – H. Berlioz (1803-1869)
 • «In a Persian Market» Intermezzo-Scene – A.W. Ketèlbey (1875-1959)
 • Simfonia No.8 en Fa major, Op.93 – L. van Beethoven (1770-1827)
  • Allegro vivace e con brio
  • Allegretto scherzando
  • Tempo di Menuetto
  • Allegro vivace

 

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.