Ayuujkjä’äy ëy konk: Una fabulació basada en un mite mixe. Conversa inaugural i sessió de Dj

El poble originari dels Mixes, ubicat al nord-oest d’Oaxaca, Mèxic, s’anomena a si mateix ayuujkjä’äy, que vol dir “la gent de l’idioma florit”. No van ser mai conquerits. La seva resistència s’atribueix a la llegenda del rei Kondoy, un home amb poders sobrenaturals i una riquesa de coneixements. Ayuujkjä’äy ëy konk: Una fabulació basada en un mite mixe és un projecte expositiu que reuneix tres projectes artístics de Mariana Botey i Brian Cross, Taka Fernández i Dr. Lakra, que aborden el mite des de diversos fronts partint del treball de camp i la investigació documental i iconogràfica. Alhora, l’anàlisi i la reflexió sobre tots aquests materials recollits apropa l’equip a l’estructura bàsica del mite i les seves implicacions socials, territorials, polítiques, espacials i paisatgístiques.

Com a part de la inauguració, Mariana Botey, historiadora de l’art, curadora, artista i crítica, i Pablo Arredondo Vera, curador de l’exposició, presentaran el projecte en conversa amb Elvira Dyangani Ose, directora del MACBA. Així mateix, Dr. Lakra i Brian Cross, dos dels autors de la peça inversiva que es mostra a l’exposició, punxaran discos i programaran a partir de la seva selecció digital de música llatinoamericana i tropical amb un èmfasi especial en noves expressions musicals del poble ayuuk, caracteritzat durant la història colonial per apropiar-se i reformular ritmes i estils musicals forans com ara la polca, el vals més tradicionalment  i ara el rap, el hip-hop o la cúmbia i el vallenato, entre d’altres. Una ofrena musical per la inversió còsmica del món!

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest formulari recull, a més del vostre comentari, el vostre nom, email i consentiment, per tal que puguem fer seguiment dels comentaris rebuts al web. Per tal d'enviar un comentari, heu d'haver llegit i acceptat la nostra política de privadesa, on hi trobareu tota la informació sobre on, com i per què emmagatzemem aquestes dades i sobre com exercir els vostres drets.