“Apadrina un llibre”, un projecte de la Universitat de Barcelona.

Amb motiu de la diada de Sant Jordi, el programa Mecenes UB posa en marxa la campanya de micromecenatge Apadrina un llibre amb l’objectiu de recaptar fons per a restaurar tres edicions singulars de la Biblioteca de Reserva de la UB. El repte és aconseguir els 5.950€ necessaris per poder fer front al cost dels treballs de restauració d’aquestes tres obres excepcionals que han estat escollides pel CRAI UB (Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona): Dictionnaire de chifres et de lettres ornées, de Jean-Henri-Prosper Pouget (París: Tilliard, 1767); De arte gymnastica libri sex, de Girolamo Mercuriale (Venècia: Lucantonio Giunta, 1587), i Odissea, d’Homer (Ginebra: Jean Crespin, 1567). La campanya vol tenir continuïtat i està previst que cada any, coincidint amb Sant Jordi, la comunitat universitària esculli tres documents del patrimoni bibliogràfic de la Universitat per a ser restaurats. Les donacions, que gaudeixen d’avantatges fiscals que permeten un retorn de fins al 80 % de l’import aportat, es poden fer a través d’aquest web.

Tres obres excepcionals

Una de les obres seleccionades per a la campanya és el Dictionnaire de chifres et de lettres ornées, de Jean-Henri-Prosper Pouget (París: Tilliard, 1767). Pouget era un prestigiós joier, gravador i dissenyador d’ornaments que presenta, en aquesta obra, un recull dels seus dissenys repartits en 241 làmines calcogràfiques on els monogrames n’ocupen la primera part. Utilitzats per assenyalar una propietat o per identificar el creador o productor d’un determinat objecte, van ser molt populars en el segle XVIII i generalment es gravaven en joies, vaixelles, tapisseries, mobles, armadures, maletes o enquadernacions. Destaquen per la seva delicada bellesa una sèrie d’inicials acolorides a mà i ornamentades amb motius humans, animals o vegetals. Segons el Catálogo Colectivo del Patrimonio Bibliográfico Español és l’únic exemplar a l’estat. El cost total de la restauració d’aquesta- obra està pressupostat en 2.600 euros i inclou, entre altres, la neteja del document, la reintegració de perforacions de corcs, el reaprest i l’aplanat total, a més de la restauració de l’enquadernació original de pell i la realització d’un estoig de conservació.

El CRAI també ha triat el tractat De arte gymnastica libri sex (Venècia: Lucantonio Giunta, 1587), del metge amb vocació humanista i filològica Girolamo Mercuriale (1530-1601), autor que coneixia bé el llatí i el grec. El seu interès envers la literatura mèdica antiga el va impulsar a transcórrer llargues temporades en biblioteques i museus romans, fruit de les quals és el primer tractat del que avui és la medicina esportiva: De arte gymnastica. La que es restaurarà ara és la tercera edició, il·lustrada amb bonics gravats, evocadors dels exercicis de força, agilitat i destresa del món clàssic, dels quals es comenta els beneficis per a la salut. El projecte de restauració, valorat en 2.200 euros, inclou la neteja del document, la reintegració de perforacions de corcs, el reaprest i l’aplanat total, a més de la restauració de l’enquadernació original en pergamí i la realització d’un estoig de conservació.

Per últim, s’ha decidit restaurar l’Odissea d’Homer, en l’edició de 1567 de l’impressor Jean Crespin, nascut a Arras (França), i instal·lat a Ginebra després de fugir del seu país natal a causa de la seva adhesió al protestantisme. L’edició és bilingüe, en grec i llatí i de format petit (16o), i està decorada amb els elegants frisos i caplletres que caracteritzen el taller ginebrí. El cost de la restauració s’ha pressupostat en 1.150 euros i inclou, com en el cas de les altres dues obres, la neteja del document, la reintegració de perforacions de corcs, el reaprest i l’aplanat total, a més de la restauració de l’enquadernació original en pergamí i la realització d’un estoig de conservació.

Mecenes UB és un projecte de la Universitat de Barcelona per aconseguir suport a la realització de programes de recerca, solidaritat i patrimoni en benefici de tota la ciutadania.

 

(Crèdits foto: CRAI Biblioteca de Reserva UB)

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *