Anna Dot: Escrits per a la pell vident

Depenem tant del sentit de la vista, que les persones vidents esdevenim esclaves de la visió, fins al punt d’oblidar els altres sentits i conformar-nos només amb una percepció parcial del nostre entorn. Quan ens atansem a un nou espai, el recorrem amb els ulls i, si ens agrada o el considerem important per algun motiu, sentim la necessitat de fotografiar-lo; és més, si no ho fem, si no tenim cap registre visual que documenti que hi hem estat, la nostra “visita”, d’alguna manera, no es considera completa.

Els treballs que conformen Escrits per a la pell vident ens fan prendre consciència del paper dels altres sentits en la percepció de l’entorn i, inclús, intenten activar-los amb aquest fi. No obstant això, també reflecteixen la manera en què utilitzem els sentits en societat, en una cultura de la visibilitat i amb la il·luminació total a la qual ens han portat, en part, les lògiques de la productivitat. Tothom és més productiu i consumidor si tot està ben il·luminat, però no necessàriament per això la manera de sentir és més important o millor; pensem, per exemple, en la sensació irreemplaçable d’una carícia en la foscor.

Acostumada a tractar en altres projectes les infinites relacions de l’ésser humà amb els llocs, entorns i territoris, Anna Dot convida, ara, a valorar la nostra relació amb aquests elements des d’altres perspectives. Ho fa, per una banda, mitjançant la representació —amb unes veus que descriuen la seva situació en una illa a través de les sensacions rebudes pels sentits no visuals (a partir del text de l’obra de teatre Els cecs, de Maurice Maeterlinck) i la disposició dels bastons que remeten a la pintura de Pieter Brueghel el Vell— i, per l’altra banda, per mitjà de la presentació directa d’un espai modificat per ser tocat i recorregut amb el tacte.

En aquest cas, l’art és aprofitat per analitzar i qüestionar els sistemes de relació i experimentar-los des de posicions subjectives, que poden semblar absurdes per als objectius del present capitalisme però que ens fan pensar en alternatives de comportament individual que es poden estendre a l’àmbit col·lectiu.

 • 00

  dies

 • 00

  hores

 • 00

  minuts

 • 00

  segons

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest formulari recull, a més del vostre comentari, el vostre nom, email i consentiment, per tal que puguem fer seguiment dels comentaris rebuts al web. Per tal d'enviar un comentari, heu d'haver llegit i acceptat la nostra política de privadesa, on hi trobareu tota la informació sobre on, com i per què emmagatzemem aquestes dades i sobre com exercir els vostres drets.