Amb motiu de la diada de Sant Jordi, el programa Mecenes UB posa en marxa la campanya de micromecenatge Apadrina un llibre amb l’objectiu de recaptar fons per a restaurar tres edicions singulars de la Biblioteca de Reserva de la UB. El repte és aconseguir els 5.950€ necessaris per poder fer front al cost dels treballs de restauració d’aquestes tres obres excepcionals que han estat escollides pel CRAI UB (Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona): Dictionnaire de chifres et de lettres ornées, de Jean-Henri-Prosper Pouget (París: Tilliard, 1767); De arte gymnastica libri sex, deGirolamoMercuriale (Venècia: Lucantonio Giunta, 1587), i Odissea, d’Homer (Ginebra: Jean Crespin, 1567). La campanya vol tenir continuïtat i està previst que cada any, coincidint amb Sant Jordi, la comunitat universitària esculli tres documents del patrimoni bibliogràfic de la Universitat per a ser restaurats. Les donacions, que gaudeixen d’avantatges fiscals que permeten un retorn de fins al 80 % de l’import aportat, es poden fer a través d’aquest web.

Tres obres excepcionals

Una de les obres seleccionades per a la campanya és el Dictionnaire de chifres et de lettres ornées, de Jean-Henri-Prosper Pouget (París: Tilliard, 1767). Pouget era un prestigiós joier, gravador i dissenyador d’ornaments que presenta, en aquesta obra, un recull dels seus dissenys repartits en 241 làmines calcogràfiques on els monogrames n’ocupen la primera part. Utilitzats per assenyalar una propietat o per identificar el creador o productor d’un determinat objecte, van ser molt populars en el segle XVIII i generalment es gravaven en joies, vaixelles, tapisseries, mobles, armadures, maletes o enquadernacions. Destaquen per la seva delicada bellesa una sèrie d’inicials acolorides a mà i ornamentades amb motius humans, animals o vegetals. Segons el Catálogo Colectivo del Patrimonio Bibliográfico Español és l’únic exemplar a l’estat. El cost total de la restauració d’aquesta- obra està pressupostat en 2.600 euros i inclou, entre altres, la neteja del document, la reintegració de perforacions de corcs, el reaprest i l’aplanat total, a més de la restauració de l’enquadernació original de pell i la realització d’un estoig de conservació.

El CRAI també ha triat el tractat De arte gymnastica libri sex (Venècia: Lucantonio Giunta, 1587), del metge amb vocació humanista i filològica Girolamo Mercuriale (1530-1601), autor que coneixia bé el llatí i el grec. El seu interès envers la literatura mèdica antiga el va impulsar a transcórrer llargues temporades en biblioteques i museus romans, fruit de les quals és el primer tractat del que avui és la medicina esportiva: De arte gymnastica. La que es restaurarà ara és la tercera edició, il·lustrada amb bonics gravats, evocadors dels exercicis de força, agilitat i destresa del món clàssic, dels quals es comenta els beneficis per a la salut. El projecte de restauració, valorat en 2.200 euros, inclou la neteja del document, la reintegració de perforacions de corcs, el reaprest i l’aplanat total, a més de la restauració de l’enquadernació original en pergamí i la realització d’un estoig de conservació.

Per últim, s’ha decidit restaurar l’Odissea d’Homer, en l’edició de 1567 de l’impressor Jean Crespin, nascut a Arras (França), i instal·lat a Ginebra després de fugir del seu país natal a causa de la seva adhesió al protestantisme. L’edició és bilingüe, en grec i llatí i de format petit (16o), i està decorada amb els elegants frisos i caplletres que caracteritzen el taller ginebrí. El cost de la restauració s’ha pressupostat en 1.150 euros i inclou, com en el cas de les altres dues obres, la neteja del document, la reintegració de perforacions de corcs, el reaprest i l’aplanat total, a més de la restauració de l’enquadernació original en pergamí i la realització d’un estoig de conservació.

Mecenes UB és un projecte de la Universitat de Barcelona per aconseguir suport a la realització de programes de recerca, solidaritat i patrimoni en benefici de tota la ciutadania.

(Crèdits foto: CRAI Biblioteca de Reserva UB)